Wat is Multiple Sclerose?

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstel aantast. Het zenuwstelsel zorgt voor de aansturing van je lichaam.  Alles wat je lichaam onderneemt komt bewust en onbewust vanuit de aansturing door het zenuwstelsel. Dit is erg ruim en gaat bijvoorbeeld over je benen onbewust bewegen terwijl je loopt, maar ook wanneer je bewust iets wil pakken. Ook gaat het centrale zenuwstelsel over kunnen denken, spreken en onthouden. Het centrale zenuwstelsel zorgt er ook voor dat je kan waarnemen, zoals voelen, proeven, ruiken, zien en horen. MS komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en de ziekte ontstaat vaak tussen het 20e en 40e levensjaar. Bij iedereen uit de ziekte zich anders. Waar het bij de een traag kan gaan en nauwelijks merken dat ze MS hebben, kan MS zich bij de ander agressief uiten.

Wat doet multiple sclerose met je lichaam

Het centrale zenuwstelsel heeft een beschermlaag, die bestaat uit myeline.  Bij Multiple Sclerose ontstaan er ontstekingen in de hersenen en/of het ruggenmerg. De immuuncellen in het lichaam van iemand met Multiple Sclerose zorgt voor deze ontsteking, doordat deze cellen niet goed kunnen onderscheiden welke stoffen goed of fout zijn in het lichaam. Daarom vallen ze de beschermlaag, de myeline, aan. De myeline beschadigt door de ontsteking die hieruit volgt. De myeline beschermt de zenuwen en doordat deze beschadigen ontstaan er klachten van Multiple Sclerose.

Wanneer zo’n ontsteking gaande is en je hebt er klachten van, noem je dit een schub (je spreekt het uit als sjoep) of een relapse. Wanneer je een schub ervaart, merk je nieuwe uitvalsklachten. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat zoals bij mij het afgelopen jaar het geval was je ineens niet of nauwelijks meer kan zien of dat je gezicht verlamd raakt. Er zijn vele klachten van MS en een schub is onvoorspelbaar. In principe duurt het enkele weken tot deze klachten tot rust komen en kunnen de klachten bijtrekken. Dit herstel is jammer genoeg lang niet altijd volledig. De ontstekingen laten vaak littekenweefsel achter, waardoor je last kan houden van restverschijnselen. Door de schade die is ontstaan kan de informatieoverdracht via de zenuwen slechter worden en zo kunnen de zenuwuitlopers wegvallen. Je kan dit vergelijken met een draad voor elektriciteit, waar altijd een beschermlaag omheen zit. Wanneer deze beschermlaag (deels) wegvalt kan het zijn dat de lamp het niet meer doet of het slecht doet. Dit is ook het effect wat Multiple Sclerose heeft op je zenuwstelsel en daarmee je lichaam aanstuurt.

De naam Multiple Sclerose komt van multiple (meerdere) sclerose (littekens). Op de foto hieronder zie je de hersenen van iemand met Multiple Sclerose, gemaakt met een MRI scan. Dit is littekenweefsel ontstaan door de ontstekingen. Je hoeft niet altijd last te hebben van deze ontstekingen, maar dit gebeurt wel vaak. Afhankelijk van de plek waar de ontsteking zich bevind kan je verschillende klachten ondervinden.

MS heeft drie verschillende hoofdvormen

Relapse remitting’

Bij deze vorm heb je terugvallen en een herstelperiode. Je hebt bij deze vorm ups en downs en het herstel hierbij is lang niet altijd volledig. Ruim 80% van de mensen met MS heeft deze vorm in het begin van de ziekte. Per persoon verschilt het hoe vaak een terugval met herstel voor komt en of het volledig is. Ook het moment wanneer er een relapse is en hoe lang de periode tussen terugvallen is kan verschillend zijn. Ik heb deze vorm van MS en in mijn geval is dit vrij snel opeenvolgend.

Secundair Progressief

Bij deze vorm van MS is het zo dat na een periode van herhaalde terugvallen en herstel, er geleidelijk meer achteruitgang optreedt. De relapse remitting vorm van MS kan overgaan in deze vorm van MS, waarbij er geleidelijk verlies van functies optreedt. Hoe lang het duurt voordat relapse remitting overgaat naar secundair progessief is niet te voorspellen, als het al gebeurt.

Primair progressief

Deze vorm van MS komt voor bij 15% van de mensen met MS en hierin zijn er geen perioden van terugvallen of herstel. Hierbij treedt er geleidelijk achteruitgang op en hierbij nemen de symptomen toe.